Puur & Gezond

Het Ayurvedisch koken in de oorspronkelijke Indiase keuken heb ik van kinds af aan mee gekregen. Samen met mijn moeder heb ik veel inspiratie opgedaan. De gerechten zijn 100% puur en gezond en zowel vegetarisch als veganistisch te bereiden. Ze geven een voldaan gevoel waarbij de vijf zintuigen bevredigd worden, waardoor je een natuurlijke lichtheid en rust van lichaam en geest ervaart.

Dankzij het gebruik van verse kruiden, specerijen en een vijzel, heb ik geleerd met hele eenvoudige en pure (biologische) ingrediënten de meest verrukkelijke en gezonde gerechten te maken, zonder terug te vallen op allerlei ‘vervangers’.

Ayurvedisch koken

In de Vedische keuken wordt een vijzel al eeuwenlang als puur en gezond ervaren. Een vijzel bestaat uit een beker en een stamper, gemaakt van een hard materiaal zoals, graniet, metaal, aardewerk of zelfs kristal. De beker is bij voorkeur ruw aan de binnenkant, zodat de kruiden en specerijen die er ingaan niet ronddraaien maar door de stamper tegen de rand worden vermalen en gemengd.

Door de wrijving van het vijzelen komt er uit de natuurlijke kruiden en specerijen veel meer aroma vrij. En omdat er weinig tot geen warmte bijkomt blijven voedingswaarden optimaal intact. Zo kun je een gevoel van puur en gezond in je gerechten verwerken.

Ayurvedische gerechten zorgen voor een gezonde spijsvertering en vermindert of voorkomt mentale en fysieke gezondheidsklachten. Bij Ayurvedisch koken staan de kwaliteit van voedsel en de voor het lichaam benodigde bouwstoffen, vitaminen, mineralen en sporenelementen centraal.

Workshops en retreats

Ik neem je mee in het Vedisch en Ayurvedisch koken en in een kleurrijke en gebalanceerde wereld van puur en gezond koken. Eten wat makkelijk te bereiden is en er erg lekker uitziet. Ik leer je over de relatie tussen Ayurveda en vegetarisch of veganistisch eten en over het belang van kruiden en specerijen.

Hierbij zal ik gebruik maken van zes smaken zoals bij de Ayurvedische voeding wordt toegepast. Zoet, zuur, scherp, bitter en wrang (dosha´s: Vata, Pita en Kapha). Na de inleiding maken we samen een uitgebreid menu, bestaande uit curry´s gerechten met mungdahl, chutney, raïta, gekruide rijst, een hartige hapjes, een van de beroemde Indiase ‘sweets’, Indiaas brood enzovoort.

We werken, indien mogelijk, uitsluitend met biologische producten en alle gerechten zijn zoveel mogelijk 100% natuurlijk, biologisch, lactosevrij en glutenvrij: Puur en Gezond.

Workshop Puur & Gezond

Workshop Puur en Gezond
De workshops verzorg ik vanuit mijn eigen privé keuken, waar ik maximaal 4 personen kan ontvangen. Mocht je een locatie met keuken beschikbaar stellen, dan is dat zeer welkom.

Kosten
€ 65,00 inclusief uitgebreid buffet, recepten, kruidenthee en (bio-) sapjes of drankjes.

Op maat gemaakte catering
Ook verzorg ik voedzame gerechten op locatie voor retreats, thuis of voor een teambuilding. Ik maak ook daarin gebruik van de Puur en Gezond koken. Eten dat je levendig en energiek houdt. De prijs wordt naar uw specifieke wensen op maat gemaakt.

Wil je een keer vijzelen tijdens een workshops of retreat?
Voor meer informatie en kosten, neem contact op.

Wist je dat
– Als je 1 dag geen vlees eet, bespaar je omgerekend de CO2 uitstoot van 8,3 km rijden met een gemiddelde auto. Als je een jaar lang elke week 1 dag geen vlees eet is dat 431,6 km.
– Sita het goede doel steunt in India: Bekijk haar steun aan kinderen. (link naar aparte pagina: ‘Mijn liefde voor India’)

Ben je geïnteresseerd?