Hatha Yoga

Hatha Yoga is eenheid van lichaam en bewustzijn, waarbij ademhaling de verbinding vormt.

Hatha Yoga is in de basis vooral gericht op lichaamshouding en ademhaling. Het bestaat uit fysieke yogaoefeningen om het lichaam soepel en sterk te houden en ademhalingsoefeningen om rustiger te worden. We werken met houdingen, dansen en met klankschalen.

Het draait om evenwicht en uiteindelijk wordt via inspanning en ontspanning toegewerkt naar een staat van balans en evenwicht.

Herkomst

Yoga is afkomstig uit het Sanskriet (Oud-Indiaas), ‘Ha’ staat voor zon, het mannelijke en actieve en ‘Tha’ staat voor maan, het vrouwelijke en kalme. In hatha yoga komen deze tegengestelde energieën samen.

In het Nederlands zouden we het woord Sutra kunnen vertalen als compleetheid. Het verbinden en in evenwicht brengen van alle lagen van ons bestaan die het tegenover gestelde lijken (geest en lichaam, binnen en buiten, spanning en ontspanning).

Hatha Yoga richt zich vooral op de ‘zuivering’ van het lichaam en het verkrijgen van een goede gezondheid, ontspanning en kracht. Dit leidt vervolgens naar de zuivering van de geest (Samadhi). Door het beoefenen van de yoga kom je uiteindelijk tot een natuurlijke staat van zijn, in evenwicht, waardoor het leven in zijn geheel kan worden ervaren.

Voordelen van Yoga

• Leniger lichaam en sterkere spieren
• Je krijgt er energie van, waardoor je fitter wordt
• Je slaapt beter
• Het verhoogt je weerstand
• Het bevorderd de werking van je spijsvertering en bloedsomloop
• Het kalmeert de geest en het brengt ontspanning
• Doordat je je beter kunt ontspannen, verbreed je ademruimte
• Je ontwikkelt een betere concentratie, waardoor je sterker je intuïtie volgt

Yoga is voor mij het terugkeren naar het innerlijke. Om de filosofie te doorgronden heb ik een opleiding yoga docente gevolgd bij Saswitha opleidingen in Bilthoven. Niet alleen leerde ik daar over de filosofie en de achtergronden van yoga en de lichaamshoudingen (āsana’s), maar ook alles over adem, beheersing van ademhaling (prānāyāma), ontspanning, meditatie, ayurveda, anatomie, mantra’s, yantra’s, chakra’s.

Hoe ziet een les eruit

Een les bevat een evenwichtige verdeling tussen staande, zittende en liggende houdingen.

De ademhaling is de dragende kracht van elke beweging; door concentratie op de ademhaling ontstaat een meditatieve aandacht die leidt tot verstilling. Door je concentratie en adem naar punten in het lichaam te verplaatsen, breng je daar bewustzijn. Door de juiste ademhaling bij de houdingen te gebruiken gaan ze je makkelijker af en hebben ze meer effect.

Bewegingsmogelijkheden van de wervelkolom en de gewrichten komen aan bod. In elke oefening zoeken we naar het juiste evenwicht tussen ontspanning en kracht. Daarnaast bevat elke les ontspanningsoefeningen, ook de onderdelen concentratie en meditatie komen aan bod, waardoor een complete ervaring ontstaat.

Yoga met Klankschalen

Tijdens de yogalessen wordt ook gebruik gemaakt van klankschalen. Dit is een bijzondere ervaring en geeft een extra dementie aan de lessen.

Klankschalen werken van nature harmoniserend en zuiverend. De klank en trillingen van de klankschalen werken diep in op het lichaam en zorgt ervoor dat onze hersengolven en zenuwstelsel vertragen. Hierdoor kun je in een kalme en meditatieve staat raken, waarbij je spanningen, stress, pijn en ongemak los kunt laten. Het geluid wordt omgezet in een positieve boost, doordat er meer zuurstof naar de organen stroomt. De klanken zorgen voor ontspanning en reinigen en balanceren de chakra’s.

Effecten van klankschaal verdeeld in drie lagen:

  1. Buitenlaag: Het gaat hier om het mooie geluid en om hoe je je hierbij voelt.
  2. Binnenlaag: Het geluid brengt je in een verlichte staat van zijn.
  3. ’Geheime laag’: Op dit niveau brengen leraren hun lessen over via de geluidsgolven.

De aandacht gaat naar jezelf.
Je wordt je ervan bewust wie je werkelijk bent.

Lestijden & kosten

Veldhoven
Wijkcentrum de Erikant
Dinsdagavond 19.15 – 20.15 uur
Dinsdagavond 20.30 – 21.30 uur

Eindhoven
Wijkgebouw ´t Slot
Dinsdagmiddag 8.45 – 9.45 uur

Kosten
Serie van 8 yogalessen
80 euro

Voorwaarden: De lessenkosten dienen voorafgaand te worden voldaan.
De opzegtermijn is vier weken voor aanvang van een nieuw les blok.

Proefles: Wil je een keer een yogales volgen om zelf te ervaren of het is iets voor je is? Ik nodig je graag uit voor een proefles: stuur me dan een berichtje. 

Yoga op locatie: Sita Yoga Sutra geeft ook yoga of bedrijfsyoga bij u op een gewenste locatie. Wij kunnen met uw persoonlijke wensen rekening houden.
Voor meer informatie en kosten, neem contact op.

Ben je geïnteresseerd? Wil je een GRATIS proefles volgen?